Бум на белодробни заболявания очакват медици заради увеличеното тютюнопушене сред подрастващите.

Близо 15% от населението е вече с увреден бял дроб, съобщи пред „24 часа“ председателят на българското дружество по белодробни болести доц. Явор Иванов.

В момента около 40 хиляди души с диагноза Хронична обструктитивна белодробна болест /ХОББ/ получават ежемесечно лекарства от касата.

10% от тях са с дихателна недостатъчност и живеят с кислороден апарат. Стойността му е около 1200 лв. и не се поема от НЗОК. Осигурителната ни система покрива едва 380 лева от сумата от 1300 лв., колкото струва едноседмичният престой на „хобаджия“ в болница.

„Черната статистика сочи, че 90 на сто от хората с такъв здравен проблем умират. Прогнозите са, че през 2020-а ХОББ ще бъде третата причина за смърт в света след инфаркта и рака“, посочва доц. Иванов.

qvor ivanov

Рисковите фактори за хроничната обструктивна белодробна болест са цигарите, пасивното пушене, замърсяването на околната среда, генетичната обремененост, респираторните инфекции.

Симптомите – задух, кашлица, храчки, често се подценяват от заболелите. Затова могат да минат години, докато ХОББ бъде открита.

Обикновено това става в късните й стадии.

„Животът на тези пациенти се скъсява средно с 15 г. Те са и с повишен риск за сърдечно-съдови болести, остеопороза, диабет, белодробен рак“, обяснява доц. Иванов. По-висока е честота на заболяването в малките селища заради ограничения достъп на жителите им до специалист.

Източник:24chasa.bg