Три министерства погнаха вносните зеленчуци и плодове. Министерството на земеделието и храните (МЗХ), МВР и Министерството на финансите извършват масирани проверки на  зеленчуците и плодовете, които се внасят в България и се реализират на пазара, съобщиха от аграрното ведомство.

Проверки се извършват и по граничните контролно-пропускателни пунктове в България, в складове, хранителни вериги, зеленчукови борси и тържища.

По-рано през деня стана ясно, че при такива проверки на столичните борси в „Слатина“ и „Дружба“ са открити контрабандни зеленчуци с липсващи документи.

Мобилни групи от МЗХ, МВР, Министерството на финансите, Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), Националната агенция за приходите (НАП) и Агенция „Митници“ правят пълна финансова и фитосанитарна проверка на зеленчуците и плодовете, които влизат в страната и се реализират на пазара.plodove

С проверяващите експерти има и представители на земеделските производители, които протестираха през последните дни.

Преди дни на заседание на кабинета земеделският министър Димитър Греков предложи да бъдат създадени междуведомствени контролни групи, които да извършват масирани проверки.

От министерството посочиха още, че целта е да се защитят българските производители, които са жертва на нерегламентиран внос както на плодове и зеленчуци, така и на финансови нарушения.

Източник:inews.bg