Много внимавайте!

Болки в стомаха, общо неразположение, колики, тежест, повръщане. Това са най-честити признаци на отравяне на организма с различни отрови. При хранителна интоксикация се ускорява още и пулса, спада артериалното налягане, кожата пребледнява, нараства жаждата, вдига се температура.

Тези външни и вътрешни признаци са най-показателни при пренасищане на организма с различни химични вещества. Подобни остатъци от пестициди са намерени в туби и други пластмасови опаковки, в които възрастни жени продават по пазарите домашно приготвени туршии и сурово мляко. Това е разбрала проверка на АБХ.talpa

Възрастните жени, незаконно въртящи бизнес по големите тържища и кварталите често съхраняват храните в туби, в които преди това са държали селскостопански препарати. Това крие особено голям риск за онези купувачи, които вземат от тях домашно приготвени туршии, кисело зеле и пр. консервирана храна, както и сурово мляко на по-ниски цени.

Специалистите от Агенцията предупреждават, че пластмасовите съдове, дори и добре измити не могат да отмият остатъците от препаратите за растителна защита, които са крият огромен риск за човешкия организъм и дори предизвикват смърт.

Изнесената информация за безобразната постъпка на търговците предизвика бърза проверка по всички пазари на града. Според Добринка Павлова,, шеф на отдела по качество в Агенцията, проблемът с пластмасовите опаковки на препарати от растителна защита е особено голям в селата.

Освен че ги използват, за да продават в тях домашно приготвена и консервирана храна, някои от стопаните ги горят, с което вредят и на околната среда. А тези от тях които ги изхвърлят безразборно също не постъпват добре. Защото много често те се взимат и използват от неразумни техни съселяни, които ги прибират, за да съхраняват в тях домашно приготвена консервирана храна, която после продават.

Източник:razkritia.com