Общо 73 000 клиенти в 376 населени места са без електрозахранване в областите Габрово, Велико Търново, Шумен и Търговище, към 11.00 часа днес, съобщиха от пресцентъра на електроразпределителното дружество.

Най-тежка е ситуацията в областите Габрово и Велико Търново, където без електричество са съответно 217 и 105 населени места.

Прекъснато е електрозахранването и към 54 населени места в областите Търговище (40) и Шумен (14). В резултат на високата скорост на вятъра паднали дървета и летящи предмети са предизвикани множество аварии – съборени стълбове средно напрежение, прекъснати проводници и други.

34-godishna-jena-e-jertvata-na-burqta-v-gabrovo-136176Аварийните екипи отстраняват повреди по електроразпределителната мрежа в 376 населени места в Североизточна България вследствие на ураганния вятър.

По време на вчерашната буря на места скоростта на вятъра е достигала 34 метра в секунда. В най-силно засегнатите области Габрово и Велико Търново има множество паднали дървета, отнесени покриви и изпочупени прозорци.

В общините Габрово, Трявна и Дряново е обявено бедствено положение и властите призовават хората да не напускат домовете си.

Засегната от бурята е подстанция на Електроенергийния системен оператор (ЕСО), от която в момента не се подава захранване към съоръженията на ЕНЕРГО-ПРО Мрежи.

20 аварийни екипа от Русе са изпратени да отстраняват повреди в област Габрово, а други 10 екипа от по-малко засегнати райони ще бъдат пренасочени към област Велико Търново.

Над 130 сигнала за паднали дървета, съборени комини, опасно надвиснали предмети в Габровско са получени до момента в полицията.

Бурният вятър е нанесъл значителни материални щети – има разрушени покриви и паянтови постройки, множество изкоренени и паднали дървета, счупени витрини и прозорци, увредени автомобили. Около 80 от сигналите вече са отработени.

Пътищата в областта на разчистени и проходими, няма блокирани участъци и бедстващи хора. Специализирана техника подпомага работата на пожарникарите и спасителите в Габрово за отстраняване на последиците, нанесени от бурята.

Източник: Dnes.bg