Могат ли в КАТ да манипулират снимките, които правят камерите на нарушителите на пътя? Поне веднъж всеки глобен си е задавал този въпрос. Да, може – казва немската фирма, която е вносител на най-новите 8 устройства за Пътна полиция.

Специален софтуер следи за защитата на всяка една снимка от външна намеса. Именно с такава програма КАТ не разполага, научи в. „168 часа“. Последните 8 устройства са закупени от Гаранционния фонд и дарени на КАТ. По време на сделката обаче купувачът отказва софтуера за защита.kamera

Промяната на данни върху самата снимка теоретично е възможна.
Направихме опит да заличим номера на превозно средство и да променим скоростта, с която се е движело върху изображение, направено с новите 8 камери.
Дори с най-обикновена програма Paint всеки човек, дори слабо компютърно грамотен, може да направи подобна манипулация.
Данните за скоростта, разбира се, продължават да фигурират в реалните си стойности в текстовия файл, където се пази информацията от снимката. При самия шофьор обаче пристига изображението, принтирано на хартия.

Според представителите на немската фирма „Робот“ в България, чието производство са устройствата, при това положение всяка една глоба, съставена на базата на такъв документ, може да бъде оспорена в съда.

На 16 декември миналата година чуждата компания е предоставила на Гаранционния фонд у нас 8 камери за контрол на скоростта и тестер за метрологична проверка. Тези камери са дарени на Пътна полиция и са разположени в 8 различни града в страната – Пазарджик, Пловдив, Бургас, Враца, Плевен, Велико Търново, Търговище и Шумен.
В поръчката обаче не фигурира необходимият софтуер за защита на снимките, които камерите правят. „Този софтуер гарантира защитеността на снимката, прави проверка дали има външна намеса, след като е била направена, служи за потвърждение от оператор дали правилно е била разпечатана. Също така автоматично архивира снимката“, пояснява изпълнителният директор на немската компания Димитър Апостолов.
Ако камерите имат такъв софтуер, информацията е защитена със специални кодове за достъп, с които разполага единствено фирмата производител.

Източник:24chasa.bg