Сода за хляб

Търсите по-мощна течност за миене на съдове? Опитайте се да добавите 2 супени лъжици сода за хляб в обичайното количество препарат за миене, който използвате, след това само гледайте!

Газирана вода

Храната е вкусна, когато се приготвя в чугун, но почистването на тези тежки тенджери и тигани с лепкава каша вътре не е никак забавно. Можете да направите почистването много по-лесно, като изсипвате малко газирана вода в тигана, докато все още е топъл. Газираната сода ще запази кашата от залепване.

Омекотител

Забравете пречистването. Вместо това накиснете изгорените съдове от ястия с течен омекотител за тъкани. Напълнете тенджерата с вода, добавете малко течен омекотител за тъкани и накиснете за един час, или докато остатъкът лесно се избърше.

Лимони

Накарайте потъмнелите съдове и тигани да заблестят отвътре и отвън. Просто натрийте изрязаната страна на половин лимон и ги покрийте с мека кърпа.

Сол

Изгорелите емайлирани тигани потопете за една нощ в солена вода. След това на следващия ден сварете солената вода в тенджерата. Петната ще паднат.

Изгореното мляко е едно от най-трудните за отстраняване петна, но солта право това по-лесно. Намокрете изгорелия тиган и го поръсете със сол. Изчакайте около 10 минути, след това почистете тенджерата. Солта абсорбира и миризмата на изгоряло мляко.

Мазнината може да бъде трудна за отстраняване от тигани, защото не е водоразтворима. Решете проблема като поръсите със сол тигана, преди да го измиете. Солта ще абсорбира по-голямата част от мазнината.