Image_2228396_407

Четири пъти през последния месец, колеги на Добри Куцаров, който има ключарско ателие, разказват за обири, извършени по един и същ начин. Крадците се ориентират по некролог, залепен на входа на кооперацията, съобщи БТВ.

„Некролога значи, че в този блок, в този вход, по това време, няма да има никой. То си пише, фамилия еди коя си, четат и знаят, че тук няма никой. И около този апартамент също вероятността да няма никой е много голяма. Щото комшиите, те се познават, канят ги на погребението, те отиват“, обясни схемата ключарят Добри Куцаров.

Ключарите разказват още, че крадците подбирали блокове, където живеят предимно възрастни хора. Обикновено нападенията се извършвали от трима. Един пазел пред входа, докато двама претърсват жилищата. До полицията обаче жалба за подобно престъпление не е стигала.

„Такава конкретика на оперативната обстановка нямаме“, заяви Янко Янколов, началник сектор Кражби в СДВР.

Както и през миналата година тенденцията да се нападат жилища на ниските етажи, с оставени отворени балконски врати или прозорци, остава. Това лято обаче полицаите отчитат все повече кражби от офиси и търговски обекти.

„Процентът на разкриваемост е 10″, посочи Янколов с уточнението, че тези казуси са доста трудни. „Тези групи са доста затворени и много трудно допускат други хора така, че трудно може да се разбере от друг човек, какво точно са намислили да правят. Много рядко да имаме свидетел, очевидец“, добави той.

В повечето случаи на нападения, дори видеонаблюдението не помага, казват полицаите и съветват просто да не държим големи суми пари или ценности в къщи или в офиса.

източник: trud.bg