mikov

Знам кой стои зад кандидатурата на Делян Пеевски за председател на ДАНС. Това заяви в сутрешния блок на БНТ председателят на Народното събрание Михаил Миков, като отказа да даде точен отговор кой всъщност е лансирал Пеевски. Миков повтори единствено, че кандидатурата формално е придвижена от премиера Пламен Орешарски.

Според председателя на парламента Пеевски е бил кадрова грешка, но той е само повод за продължаващите вече 53 дни протести – „темата Пеевски вече се преекспонира“, добави Миков. Причината за протестите е, че някои политически сили, подкрепяни от определени икономически кръгове, които са засегнати от законодателните промени на сегашното

управление, смята Миков. Председателят на парламента посочи като пример енергетиката, където става въпрос за много пари, но не даде конкретни имена.

Миков посочи още, че няма уважение към институциите в държавата, което е заплаха за демокрацията. Той увери, че Народното събрание е готово да работи и през есента, когато се очакват много сериозни протести.

„Трябва да се анализира и всеки да си дава сметка, че не може да има демокрация, без да има уважение в изборните резултати. Не може в цял свят 100-те дни да са минимум стандарт, в който едно правителство трябва да има шанс накъде тръгва, а само в България да има 10 дни”, каза председателят на Народното събрание.

По отношение на евентуалното президентско вето върху актуализацията на бюджета Миков изрази надежда да не се стига дотам. „Никой президент не си е позволявал да налага вето върху Закона за бюджета, макар че винаги е имало възражения. Президентът Първанов, когато бюджетът „Дянков” удряше тежко по социалния статус на българина, направи едно изявление, с което каза, че наистина заслужава да има вето, но абсолютното право на Министерски съвет е да определя политиката и да определя финансирането на политиката чрез Закона за бюджета”, обясни председателят на НС.

източник: actualno.com