Ако не бързате или пътуването ви е сравнително кратко, наистина нямате нужда от специално облекло при колоездене. Защо тогава велосипедистите се притесняват от цялата тази ликра и Гор-Текс?

С една дума: комфорт.

Обикновените ви дрехи са хубави, когато не се движите на голямо разстояние или бързо и времето е добро, но за по-дълги разходки или когато времето е лошо, ще ви бъде много по-удобно в облеклото за колоездене.

Това не означава, че трябва да приличате на Брадли Уигинс, спечелил Tour de France. Ликрата е чудесна за бързо ходене, но можете да получите много удобни дрехи за колоездене, които не разполагат с това супер-здраво нещо.

Форма.

Колоездачната екипировка е изрязана, за да прилепне правилно, когато се навеждате напред. Това означава, че ризи и якета имат по-дълъг гръб, за да поддържат долната част на гърба ви покрита, а обувките имат по-висока талия отзад. За да спрете излагането на китките си, ръкавите са по-дълги, а облеклото е оформено с завои в кръста и в коляното, така че не пречи на педалите.

Движение.

Екипът за колоездене се движи с вас, докато карате. Това е особено важно за обувките, защото краката ви са част от вас, която се движи най-много. Това е причината, поради която шортите до колоездене са изработени от плат Lycra. По същия начин и велосипедните чорапогащи.

Потене.

Качете се на стръмен хълм в памучна тениска под водонепроницаемо яке и бързо ще откриете защо облеклото за колоездене не е направено от памук. Вие се потите, потта попива в ризата и се мокри, а после става студена. Колоездачната екипировка е изработена от тъкани, през които водата може да се отдалечи от кожата ви и да се изпари, феномен, който обикновено се нарича „увиване“ по аналогия с начина, по който восъкът се движи нас с фитила на свещта.