С това обаче ще се намали и размерът на пенсията.

Пенсионната реформа на Симеон Дянков и правителството на ГЕРБ вече е минало. Депутатите от кабинета на Пламен Орешарски са внесли нови предложения за промени в Кодекса за социално осигуряване. Промените, искани от червените депутати, ще олекотят значително процеса по пенсиониране.

Към момента, за да излезе български гражданин в пенсия, трябва да отговаря едновременно на две условия – да има навършени 60 години и 8 месеца и доказани 34 години и 8 месеца трудов стаж за жени и 63 г. и 8 месеца възраст плюс 37 години и 8 месеца трудов стаж за мъжете.pensii

Тези изисквания превърнаха пенсионирането в наистина сложна задача за голяма част от българите. Точно заради това БСП замразиха възрастта за пенсиониране веднага с идването си на власт. За да улеснят още хората, управляващите предвиждат и възможност за по-ранно пенсиониране.

Според предвидените промени, гражданите ще могат да се пенсионират с до две години по-рано като ще може да се направи комбинация между недостатъчен трудов стаж и по-ниска възраст. Единственото условие е те двете общо да не надхвърлят 24 месеца.

Разбира се, по-ранното пенсиониране означава, че и пенсията ще бъде по-малка. Според груби изчисления спадът ще бъде с около 0,4% за всеки недостигащ месец, предават от БЛИЦ. Т.е. ако пенсията ви трябва да бъде 294 лева, тя ще падне на 266.

Източник:razkritia.com