Цветан Цветанов внесе в деловодството на парламента заявлението си за отказ от депутатския имунитет.

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета на бившия вътрешен министър заради скандала с нерегламентираното подслушване в СДОТО.

Очакванията са Цветанов да бъде обвинен в бездействие, което е дало възможност на подчинените му да извършат незаконни подслушвания.

Още в първия ден на новото Народно събрание Цветанов обяви, че ще се откаже от имунитета си.

По-късно стана ясно, че ексминистърът има неотложни срещи в Брюксел и ще свали имунитета си, следкато се върне. Цветанов кацна вчера следобед на летище София.

Точно в 08.45 сутринта обаче той изпълни обещанието си и входира в НС отказа от имунитета си.Председателят на парламента Михаил Миков потвърди от парламентарната трибуна информацията и изчете заявлението му.cvetan

 

„С настоящото заявление заявявам писменото си съгласие за снемане на имунитета ми“, пише Цветанов.

„Сега ще стана и ще отида да се обадя на главния прокурор, за да го информирам“, каза пред депутатите парламентарния шеф.

Цветан Цветанов обясни пред журналисти, че нямал време да се запознае с мотивите на главния прокурор, с които се иска свалянето на имунитета му. Теза, която той поддържа от доста седмици.

Зам.-председателят на ГЕРБ за пореден път бе категоричен, че е невинен.

„Това са поредните внушения, които ще бъдат използвани от управляващите“, повтори Цветанов.

„Не съм разпореждал и не съм си помислял за незаконни подслушвания“, обясни той и се усъмни в наличието на доказателства, с които прокуратурата да разполага.

Зам.-председателят на ГЕРБ отново се похвали, че се радва на изключителен интерес от юристите. Над 10 адвокати са искали да поемат случая му, но Цветанов вече си бил избрал един.

Източник:dnes.bg