dizel_izmama

Продават нафта за 2 лева. За това алармират от Сдружението на малките бензиностанции. Поредната измама се извършва под носа на Националната агенция по приходите /НАП/ във ведомствените бензиностанции.

По принцип всяка една фирма може да изгради колонки за продажба на гориво в двора си, за да продава по-евтино гориво на своите автомобили. Но с евтиното гориво се пълнят не само на фирмените возила, но и на чуждите коли. И така вместо за цена от 2.57 лeва и нагоре по масовите бензиностанции, там течното гориво се търгува много по-евтино.

От което печели не само купувача, защото не се бърка и за данък ДДС, но и продавача, тъй като парите влизат директно в джоба му. Въпреки настояването на НАП да се монтират специални устройства, които да контролират какво количество дизел се продава на ден, ведомствените бензиностанции са си „извоювали” правото си да имат с контролиращия орган само

индиректна връзка. Без той да им налага пряк контрол.

Но от специализираното сдружение са категорични, че търговията на тъмно води след себе си изключително тежки поразии. Тази шашма е оставила без работа повече от 3 000 души, а много от по-малките бензиностанции са фалирали заради това, че са на светло и плащат много данъци и акцизи към държавата. Което пък съсипва бизнеса им.

Поредната измама с гориво, намерило слабото място на системата лишава и държавната хазна от така необходимите й средства, твърдят от браншовата асоциация.

източник: razkritia.com