От ръководството на ВУЗ-а искали “дарения” за паметници

Поредния скандал тресе Стопанската академия в Свищов. Икономическият ВУЗ все повече затъва в разкрития за корупция и схеми за неправомерно печелене на пари. Този път ударът по по реномето на висшето учебно заведение идва от бивши преподаватели в Академията.

svi6tv

Уволнени преподаватели разкриват, че до отстраняването им се е стигнало след като са отказали да дадат пари за алея на ректорите. Хрумката била на ръководството на ВУЗ-а, а идеята била да се съберат пари, които те окачествили като дарения, с които да се построи алея, където да стоят бюстове на бивши и настоящи ректори на Академията. За целта обаче било задължително всеки преподавател да даде съответната сума – 1000 лева за професорите, по 500 за доцентите, а асистентите – най-малко.

Когато един от преподавателите поискал да получи документ за дадените от него пари обаче вместо това получил заповед за уволнение. И това не е единственият случай. Уволнените преподаватели са се заканили да търсят правата си, предават от бТВ.

Заместник-ректорът на ВУЗ-а – професор Любен Кирев отказа да коментира ситуацията. По думите му, уволнените преподаватели са заслужавали да бъдат отстранени от Академията.

Източник:razkritia.com