Когато си взимате домашен любимец, се случва нещо странно. Вие не ставате собственик на домашен любимец, а негов родител. Вече сте отговорни за неговото здраве и благополучие.

Вашият малък космат приятел е също толкова отговорен за вашето здраве. Приносът му е не само в това, че ви посреща като цар, когато се връщате от работа.

Създавате много нови приятелства

Синдромът „луда по котките“ дама е широко разпространен. Според проучване, собствените на домашни любимци са с 40% по-склонни да създават приятелства в квартала, в сравнение с тези, които нямат домашни любимци.

Ще имате по-голям шанс да оцелеете от инфаркт

Според проучване жертвите на инфаркт, които притежават домашни любимци, вероятно ще оцелеят поне още една година след инфаркта. Всъщност, притежанието на куче може да бъде най-полезното лекарство за живота след инфаркт. От групата, преживяла сърдечен инфаркт, която притежава кучета, само един участник в проучването е починал.

Животните намаляват стреса ви

Прибирането в къщи при любящия домашен любимец е като посещение при психотерапевт. Според проучване, въртенето около вашия домашен любимец значително намалява нивата на стрес, докато се справяте с нещо стресиращо, като да се опитате да изпълните краен срок на някоя задача. Домашните любимци помагат повече отколкото член на семейството.

Те помагат при травма.

В действителност, през 2012 г., болницата Walter Reed Memorial одобри пилотна програма за използване на обучени кучета за терапия за рехабилитация на войници, страдащи от ПТСР.