Нов вид мравки в САЩ заплашва да срине света, разчитащ на технологиите

НАСА с половин уста обяви, че е съществувала биологична заплаха за сигурността на техниката й, която е била ликвидирана. Американски биолози откриха нов вид мравки, пришълци от Южна Америка, която се държи агресивно, не само към собствения си вид, а и към компютрите. Научното списание Biological Invasions публикува изследване, посветено на вида Nylanderia fulv , които заплашват да изместят доминиращите червени мравки. Популацията на обикновените мравки е напълно унищожена в Тексас и югоизточното крайбрежие на Щатите. Биолозите се опасяват, че с тези темпове пришълците ще превземат цялата страна.

Това едва ли щеше да е сензация, ако мравките имаха „нормално поведение“. Докато обикновените мравки имат разузнавачи, лудите мравки, както вече наричат пришълците, щъкат като обезумели напред-назад в търсене на храна. Те отдават необяснимо предпочитание на електрониката.

mravki

Открили веднъж източник на електромагнитно поле, какъвто е всеки компютър, нашествениците проявяват непонятна агресивност. Първо една мравка прегризва изолацията на някоя жичка, получава токов удар и загива, като отделя особен секрет, привличащ останалите. Те като обезумели се втурват нататък и скоро купчина трупове покрива мястото, но в резултат електрониката излиза от строя.

Изданието Tom’s Hardware коментира, че дънната платка е любимото им място за правене на мравуняк. Така след известно време отделяните от мравките секрети превръщат компютрите в „старо желязо“. Специалистите мълчат, а обикновени потребители споделят, че на мравките нищо не действа. Само час след обработка с препарат против инсекти, те се завръщат, още по-настървени за пъкленото си дело. Според запознати, точно тези мравки през 2008г. са предизвикали паника в Космическия център Линдън Джонсън, но от НАСА отказват да съобщят, как са се справили с нашествието на безумните пришълци.

Източник:chudesa.net