Ковчези с покойници, висящи на скалите от древни времена, стреснаха живите свои потомци

Тайнствените висящи погребения високо по отвесните скали са дело на отдавна изчезнал народ. Все още никой не може да обясни, защо древните са избрали за място на вечен покой за своите мъртъвци скалния масив Гонгхиан, с височина повече от 100 метра. Той се намира в южната китайска провинция Сичуан, а погребенията са дело на мистериозно изчезнал преди столетия народ, известен под името Бо.

В стари китайски летописи се споменава техният обичай, да погребват покойниците си високо по скалите. Изглежда древните са вярвали, че така душата ще намери по-лесно своя път към Бог.pokoi

Китайците, живеещи в този регион, днес са обезпокоени от падащите върху главите им покойници и за да запазят мъртвите си предшественици, те са се заели да укрепят и ремонтират техния последен дом. Всеки един от висящите ковчези е изработен от цяло дърво, с издълбана сърцевина Някои от тях са на възраст близо 3000 години, твърди експертът Лин Чан, цитиран от Daily Mail. Работата върви бавно, защото е нужна алпийска техника – височината на погребенията варира от 10 и 130 метра.

При реставрацията се открива, че най-последните висящи ковчези са били направени преди около 400 години, по времето на династия Мин (1368-1644), а има и 2000 години по-стари от тях. Традицията на висящите погребения е била широко разпространена сред народа Бо, но тя внезапно прекъсва, едновременно с мистериозното му изчезване.

Източник:chudesa.net