05-Underground-hotel-in-China

Истинско чудо на архитектурния дизайн се строи в стометрова пропаст

Запусната стара каменоломна ще бъде превърната в най-новата перла сред луксозните хотели в Китай на Shanghai Shimao

Property Group. За едно десетилетие Китай се изкачи в челните позиции в необявеното състезание за небостъргачи в света. Проектът „Интерконтинентална шанхайска страна на чудесата Шимао“ е дело на британската  фирма „Аткинс“, която стои зад приказния „Бурдж Ал Араб“ в Дубай. Дизайнът на новия петзвезден хотел е спечелил златен медал на миналогодишното изложение в Азия, разказва CNN.

Мястото на строежа е невероятно – старата, изоставена от години каменна кариера с дълбочина 100 метра, наподобява лунен кратер. След като бъде реализиран проектът, на това място ще се появи екстравагантен петзвезден курортен комплекс с футуристичен дизайн.

Чудото на архитектурата ще е на 19 етажа, като само 2 се издигат над 100 метровата пропаст. Вместо да пресушават водите, събиращи се в дъното, там ще има голямо езеро. Така първите 2 етажа на хотела са изцяло под водата. Под земята ще има спортни комплекси и 10-метров аквариум.

На скалите отвън се предвижда изграждането на центрове за екстремни спортове като бънджи и свободно катерене.

Комплексът ще е изграден в съответствие с концепцията за „зелена“ енергия и ще използва геотермална топлина за собствени нужди . Дизайнът е замислен така, че отстрани цялото съоръжение да изглежда като естествен зелен хълм, който хармонично ще прелива в каскадата от скали, стъкло и бетон.

Точно пред хотела ще има изкуствен водопад, а всички 380 стаи се с изглед към неповторимата гледка на обраслите със зеленина скали и изкуственият водопад, подхранващ езерото.

Строежът на „подземния“ небостъргач, който ще струва $660 милиона  е започнал през март 2012 и се очаква след 2 години чудото на архитектурата да отвори врати.

източник: chudesa.net