Преди следващото си закъснение вечер в офиса или среднощния филмов маратон, помислете за тези здравословни проблеми, причинени от липсата на сън, алармират от istinskiistorii.com.

Деменция

„Сънят е от решаващо значение за здравето на мозъка и постоянната липса на сън може да бъде предразполагащ фактор за деменция“, отбелязва интернистът д-р Стивън Шимпф  в книгата си  Дълголетие, декодирано: 7-те ключа към здравословното стареене .

Хората, които страдат от недоспиване са склонни да имат по-високи концентрации на бета-амилоиден протеин в мозъка си, което отдавна се смята за причина за развитието на деменция и болестта на Алцхаймер. Изследователите, стоящи зад проучването, потвърдиха тази връзка, когато откриха, че тези, които спят най-лошо, имат както най-високите концентрации на бета-амилоид в мозъка си, така и най-лошите на тестовете за памет.

Рак на дебелото черво

Това може да ви шокира, но сред рисковите фактори за рак на дебелото черво е липсата на сън. В проучване от 2011 г., публикувано в списанието  Cancer , изследователите установяват, че субектите, които спят средно по-малко от шест часа сън на нощ, имат почти 50 процента повишен риск от колоректални аденоми, които са предшественици на лезии на рак на дебелото черво, в сравнение с тези, които спят средно повече от седем часа всяка вечер.

Хипертония

В своята книга Шимпф също отбелязва, че лишаването от сън „повишава риска от хипертония “ или високо кръвно налягане. Изследване, публикувано в списанието  Hypertension, дори установи, че за период от 10 години хората, които спят по пет часа или по-малко на нощ, са повече от два пъти по-склонни да имат високо кръвно налягане.

Виждайки, че клиниката Майо изброява хипертонията като рисков фактор за всичко – от метаболитен синдром до сърдечна недостатъчност- това определено е здравословен проблем, който си струва да се вземе сериозно.

Диабет

Вярвате или не, един от най-лесните начини да се преборите с диабет тип 2 е с адекватно количество сън. Когато изследователи от Харвард анализирали 11 доклада за връзката между продължителността на съня и диабета, те открили, че за всеки час, по-малко от седем часа, който човек спи, те са имали 9 процента повишен риск от диабет тип 2.

Въпреки това, не мислете, че спането всеки уикенд също ще реши вашите проблеми: Авторите на изследването откриха също, че всеки допълнителен час, който човек спи над седем часа, е свързан с 14% повишен риск от диабет тип 2. Седем часа, заключението на изследването, е най-доброто количество сън.