nesebyr

Сметището на Несебър гори отвсякъде. Това каза за Фокус Михаил Радев, бившият стопанин на сметището в курорта.

Той обясни, че служители на неговата фирма все още се намират на сметището на града, но фактически вече не изпълнят дейността с извозването на отпадъците, тъй като от края на миналата година със заповед на кмета на Несебър тази дейност е предоставена на фирма БКС към общината.

В момента между фирмата и общината текат съдебни дела. Радев допълни, че причина за пожара е неправилната експлоатация. „Причината е, че общината не си гледа работата. От декември месец сме го прехвърлили на общината и оттогава досега не е запръстено. Имаме писма, изпратени до Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите, до прокуратурата и кмета, че тези дейности не се изпълняват, но тъй като сме в съдебен спор не ни обръщат внимание“, посочи Радев.

Той допълни, че изискванията са складираните на сметището боклуци да се засипват поне с 30 сантиметра пръст отгоре, но това не се прави.

За проблема с горящото сметище сигнализира очевидец. Според него всяка година несебърското сметище гори. „Пожарникарите обикновено са безсилни и го оставят да си тлее седмици наред. Сметището е с отдавна изчерпан капацитет и всичко просто се трупа, без да се покрива с пръст. В момента в Несебърската община почиват повече от 300 000 души и има безброй заведения за хранене, които генерират огромно количество боклук. Капацитетът на обслужващата фирма лятото не стига да прави нещо повече, от това да разстила камарите гниещи боклуци. Вечерният бриз, духащ всяка вечер от брега към морето, донася неповторим аромат на всички почиващи от Равда до Несебър. Глобите на РИОКОЗ явно изобщо не ги притесняват финансово“, се казва в писмото на читателя, който е приложил снимка на горящото сметище.

източник: 24chasa.bg