Никой не иска да излезе и да види, че едно от стъклата на колата му е бил счупен. Независимо от това как се е случило, трябва да го почистите и смените. Ето стъпките, които трябва да следвате, след като премине първоначалния шок.

Обадете се на вашия застраховател и на полицията

Ако вашата кола е била повредена, не я движете и не докосвайте нищо, докато не се обадите в застрахователната компания и не подадете сигнал в полицията. Екип от полицията ще дойде на място и ще направи полицейски доклад. Други просто ще вземат информацията по телефона. Не трябва да се заемате с почистване, ако застрахователната компания или полицията не са дошли на място да напишат доклад. Ако те не се появят лично, не забравяйте да направите снимки на увреденото място, която показва нанесените щети, преди да започнете да почиствате или поправяте нещо.

Почистете стъклото

Най-лесният начин за почистване на счупено стъкло е с прахосмукачка. Вземете прахосмукачката и започнете да изсмуквате стъклото от колата. Продължете да правите това, докато не премахнете всички стъкълца, които се виждат. Имайте предвид, че повечето автосервизи също ще почистят стъклата с прахосмукачка. След като сте готови, изпразнете торбата на прахосмукачката много вимателно, за да не остане нито едно парче стъкло.

Покриване на прозореца

След като отстраните стъкло, трябва да се опитате да защитите или покриете прозореца, за да предпазите вътрешността на колата от боклуци, дъжд или сняг, докато новото стъкло бъде сложено. Много хора използват картон или тиксо. Но най-добрият начин да направите това е да използвате прозрачна опаковъчна хартия. Вземете парче целофан и го пуснете вертикално от горната част на прозореца до основата, докато сте в колата.

Никога не прикрепяйте лентата към външната част на колата си, тъй като тя може да доведе до обелване на боята. Припокривайте друга част от лентата вертикално над съществуващото парче, докато покривате повече пространство. Продължете да правите това, докато отвора на прозореца бъде покрит напълно. След като сте приключили с вертикалната лента, започнете с лентите хоризонтално, за да сте сигурни, че областта на прозореца е напълно покрита. Запазете това, докато не смените прозореца.

Когато прозорецът на колата е счупен, ще трябва да смените стъклото възможно най-бързо.