Евентуалната оставка на кабинета ще остави страната без бюджет и хората „на студено” през зимата. Това стана ясно от зам.-председателя на парламентарната група на ДПС Йордан Цонев  пред TV7.

Той обясни, че премиерът Пламен Орешарски чува всички искания на протестиращите. Само едно от тях нямало да бъде чуто и това било настояването за незабавна оставка. Народният представител подчерта, че сдаването на властта ще остави държавата без парламент и правителство, което да актуализира бюджета, което е наложително. Също така оставката ще отложи промените, за които настояваха демонстрантите от февруари, за промяна на антимонополното законодателство и тези за регулаторните органи. Цонев каза, че при нови избори, ще има друг кабинет едва в края на годината. Тогава вече зимният сезон ще е настъпил , а промените в енергетиката няма да са факт.

Депутатът коментира, че най-рано вот може да има през май догодина.

Цонев обвини за липсата на кворум ГЕРБ. Според него, ако хората на  Бойко Борисов се върнат в парламента, кворумът няма да зависи от „Атака”. am

Той  обясни и нуждата от ремонт на бюджета. Цонев каза, че заемът, теглен за земеделските субсидии през февруари, няма да бъде връщан, а рефинансиран. Така тези средства ще останат в хазната. Шефът на ресорната комисия добави, че това ще стане чрез нова емисия, но това няма да увеличи размера на кредита.

Цонев каза, че има две причини за това бюджетът да бъде актуализиран. Те били изборите и че ГЕРБ не са се  научили да правят бюджет.

В бюджета били сгрешнит прогнозите за растеж и за  приходите, които са надценени с 2 млрд. лева.  Депутатът призна, че всеки предизборно прави лош бюджет. Такъв бил и този на Тройната коалиция през 2009г., когато  и прогнозата за кризата била сгрешена.

Той отрече да се планира тегленето на нов заем.

Ще бъде създаден орган към КЗП за разрешаване на спорове между кредитополучатели и заемодатели, каза

Цонев.

Трансферите към офшорните компании ще бъдат облагани с данъци. Върху такъв законопроект работели Цонев и екипа му.

Източник:inews.bg