6arka-momiqence

Увеличава се броят на заболелите деца отварицела и скарлатина в страната ни. Най-много болни малчугани има в градовете София, Бурас и Монтана.

Симптомите, с които започва варицелата, наподобават на тези на грипа. Детето вдига температура и започва да кашля. Едва на третия ден се появява и обривът. Карантинният период е с продължителност 11 дни, а лечението отнема близо един месец.

Има разболели деца и от коклюш. Според специалистите, деца които са имунизирани и реимунизирани след това не могат да се разболеят. Докторите съветват родителите, с оглед на ситуацията, която е в момента с неимунизираните деца на сирийските бежанци, да поставят ваксина незабавно на децата си, ако до този момент не са го направили.
шарка

Специалистите алармират и за увеличаване броя на заболелите от магарешка кашлица, която е доста упорита и продължава няколко седмици.

В Бургас освен болни от варицела има и болни от хепатит. Епидемия е регистрирана в Малко Търново.

В морските градове има бум на респираторните заболявания, които не с атипични за това време на година, а по-скоро за януари и февруари месец. Инфекцията се предава по въздушно-капков път и симптомите, с които протича са втрисане и температура, пише Пик.бг.

източник: pravda.bg