Дори на пръв поглед дребни грешки – като това как поддържате климатиците си или дори как изплаквате съдовете си – могат да доведат до големи (и често скъпи) проблеми у дома, споделят от istinskiistorii.

  1. Да не използвате аспиратора на вашата печка

Ако не използвате аспиратора на вашата печка, може да съсипете качеството на въздуха в дома си. Не забравяйте да използвате вентилатор за изгорели газове, за да премахнете изпаренията от готвенето и да избегнете натрупването на влага.

Препоръчва се да отваряте прозорците на дома си, докато готвите, за да осигурите напречна вентилация, намаляване на влагата, дима и подобряване на качеството на въздуха в закрити помещения.

  1. Продължавате да използвате неизправни уреди

Тостерът, който винаги искри или микровълновата печка, която прекъсва захранването наполовина при загряване на храната ви, не са толкова безобидни, колкото изглеждат. Всъщност пренебрегването им може да означава, че неволно повреждате електрическата система на целия си дом. Така можете да предизвикате пожар.

  1. Почистване на гранитни плотове с почистващи препарати на основата на оцет

Онези домакински почистващи препарати, които правите у дома, може да са напълно естествени, но това не означава, че са добри за всичко. Например, ако използвате почистващи препарати на базата на оцет върху вашите порьозни гранитни плотове, бихте могли да ерозирате уплътнителя им и да ги изтъните.

  1. Не почиствате редовно комините

Ако не почиствате комина си редовно, креозотът може да се натрупа вътре в него, което ви излага на риск от пожар в комина, както и да доведе до неоптимално качество на въздуха в дома. Мръсните, блокирани, напукани и течащи комини, димоотводи и отдушници могат да доведат до отделяне на замърсяване на камината във вашия дом, както и неправилно инсталирани или неправилно поддържани компоненти.

  1. Държите щорите си отворени през целия ден

Ако държите щорите си отворени, може да направите дома ви светъл и весел, но това също може да причини сериозни щети на подовата ви настилка, ако не внимавате. UV лъчите могат да причинят преждевременно избледняване и промяна в цвета на подове, особено при настилки от твърда дървесина.

Това обаче не означава, че трябва да живеете в тъмнината. Просто се препоръчва да сте сигурни, че сте затворили щорите, когато тръгнете за работа.