Болката, особено тази, която сте търпяли цял ден или по-дълго, може да бъде показател за много по-сериозно медицинско състояние.

Разбира се, понякога това е просто случайна болка или страничен ефект от процеса на стареене. Но по-добре е да бъдеш в безопасност, отколкото да съжаляваш. Ако някое от следните състояния започне да ви тревожи, обадете се на Вашия лекар, напомнят от Realniistorii.com.

  1. Внезапна болка в долната част на гърба

Около 80% от възрастните ще изпитат някаква форма на болка в долната част на гърба в определен момент от живота си. Нещо повече, цяла четвърт от тези възрастни ще изпитват такава болка поне веднъж на всеки три месеца. Единственото условие, което е по-често срещано от болките в долната част на гърба, е, че прилича на обикновена настинка. В редки случаи може да е нещо много по-лошо.

Внезапната и тежка болка в долната част на гърба, съчетана с проблеми с червата или пикочния мехур, може да бъде признак на синдром на cauda equina (CES) състояние, което е резултат от нещо – например, подхлъзен или разкъсан диск, или тумор – натискане на нервите в основата на гръбначния Ви стълб. CES изисква спешна операция. Ако не се лекува, може да причини постоянна инконтиненция, както и възможна по-ниска парализа на тялото. Далеч по-добре да посетите ЕР и да изключите опасността.

  1. Болки в краката

Болезнеността в краката е често срещана болка, която винаги трябва да се приема сериозно, тъй като това е състояние, което може да сигнализира за други, по-дълбоки проблеми. Конкретно, болезнеността на краката може да сочи към наличието на заболяване на периферните артерии (PAD), стесняване на кръвоносните съдове, което повишава шансовете за инсулт или инфаркт и въздейства на близо 5% от американците.

  1. Болки в прасците

Ако тренирате усилено, разбира се, че е нормално да изпитате болка в прасците на следващия ден. Ако не сте тренирали, обаче, тя може да сигнализира за наличието на сериозно състояние, известно като дълбока венозна тромбоза (DVT), казва Chirag Shah, MD, лекар по спешна медицина и бивш медицински директор в медицинския център Accesa Health в Торънс. , Калифорния. DVT е състояние, при което се образува кръвен съсирек в дълбока вена, обикновено в краката, причинявайки болка и възпаление. На първо място, това е опасано, защото кръвните съсиреци от крака могат да се отделят и да пътуват нагоре към белите дробове или други важни органи, като блокират жизнените кръвни потоци. Въпреки това, ако бъде хванат достатъчно рано, ДВТ може да се лекува и рискът от него се намалява значително чрез комбинация от лекарства за кръвта, промени в начина на живот и стягащи чорапи.

  1. Възпаление на очите

Болките в очите стават все по-разпространени в дигиталната епоха. В Кливланд клиника изчислява, че почти 90 процента от компютърните потребители изпитат това, което се нарича синдром Computer Vision (CVS) и която може да доведе до увреждане на очите, чувствителност към светлина и замъглено зрение. Въпреки че CVS е една от причините за болка в очите, която е относително безвредна и може да бъде преодоляна чрез промяна на отблясъците на екрана, друга причина може да бъде по-дълбоко, по-трудно решение, известно като оптична невропатия. Оптичната невропатия е състояние, включващо възпаление около зрителния нерв, което уврежда околните нервни влакна и „е често причина за загуба на зрението.