Минималната заплата ще стане 340 лв. от 1 януари 2014 г. Това заяви депутатът от „Коалиция за България“ и зам.-председател на парламентарната социална комисия Георги Гьоков пред TV7. По думите му управляващите не са се отказали от намерението си да има увеличение и преди този период, но в момента това е много трудно.

Гьоков посочи, че най-вероятно Националният съвет за тристранно сътрудничество ще се събере следващата седмица, за да намери решение на този въпрос.

pari4i

Той посочи, че в бюджета за следващата година за Националният план за действие по заетостта ще се предвидят двойно и почти тройно повече средства. Според него трябва да се търси и повече устойчивост на работни места и да не се пречи на бизнеса да се създават условия за развитието му.

Депутатът изрази мнение, че най-добрият вариант за справяне с безработицата е повишаване на квалификацията и преквалифицирането в професии, които са търсени на пазара на труда.

„Един добре образован човек много по-лесно си намира работа. В Бюрото по труда в момента се предлагат такива курсове“, заяви Гьоков.

Той допълни, че в Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“, програмата „Аз мога“ и „Аз мога повече“ 100 000 души са минали през обучение.

Източник:inews.bg