Въпреки разпространението на котките като домашни любимци, много собственици не са добре запознати с това, което дразни техните домашни любимци, споделят от istinskiistorii. Те се чудят и  какво стои зад безкрайното желание на котките да изхвърлят всичко, което е поставено на плота, най-големият източник на объркване сред собствениците на котки е къде са се скрили, къде е добре да поставят драскалката и кои части на вашата котка никога не трябва да пипате.

 

Котката не е малко куче. Много кучета се радват на приятен масаж на корема, но котките са съвсем различна история. Котките са силно реактивни към галенето на корема и има вероятност дан нападнат ръката, която се опитва да го направи. Когато котката почива и ви покаже корема си, това означава, че тя е спокойна и ви се доверява. Не се заблуждавайте: това не е покана за вашата ръка.

В допълнение към избягването на корема, много котки с нетърпение ще кажат на стопаните си, че всяка част надолу от шията не е мястото, което е разрешено за пипане. Много котки се радват да бъдат галени по главата и шията, но не е задължително да го правите по други части.  Добро правило на котките е да им позволявате да ви кажат къде се радват да бъдат докосвани. Със сигурност не се срамуват да ни казват какво им харесва и какво не!

И така, къде да ги пипате е най-безопасно?

Ако искате да го играете безопасно, около ушите и под брадичката обикновено са добри залози.

Колкото и да е привлекателна пухкавата ѝ опашка, това е категорично забранено място, когато става въпрос за галене. Всъщност, ако го вземете да потупвате котката си върху или близо до опашката й е сигурен начин да я раздразните.

А що се отнася до склонността ви да продължавате да галете котката си с часове? Вероятно трябва да се въздържате. Кучето може да харесва масаж, който да продължава през целия ден. Не и котката. Котките предпочитат кратки периоди на галене. Когато то продължи твърде дълго, тогава може да стане реактивна и да ви уведоми чрез помахване на лапата или дори ухапване.