Сигурно вече много хора са наясно, че храните от магазините и пазарчетата далеч не са толкова добри и био, както ни ги рекламират. Но още една голяма наглост стана ясна тези дни. Търговци пробутват на клиентите си наред с окачествената като био и органик храна и такава, която е по-долен клас, обработвана с пестициди, но на същата цена като био и органик храните, естествено. Така печалбата им се увелича с до три пъти. Те продават екоментетата с отличителния знак на ЕС – зеленото листо, като им надуват цените 2-3 пъти в сравнение с продуктите на пазара, алармираха от Българска асоциация „Биопродукти”.

По данни на алармилата асоциация, хранителни магазини редовно пробутвали сред оригиналните екостоки и обикновени продукти, купени на ниски цени от борсата. Най-лесно ставало с вносни продукти като цитруси от Гърция. На борсата кило портокали може да се купи за левче.

Но сред останалите био цитруси, заедно с отличителното лого и опаковка, плодовете вече скачат на 4 лева. Освен плодовете, търговците пробутвали и мляко, което няма отличителна марка, слагайки зеления отличителен знак.

healthy cherry tomato, herbs friut and vegetables

Потребителят лесно се подвежда, защото артикулът е на специализирания щанд. Литърът струва 5 лв., докато обикновеното мляко не струва повече от 2 лв.

Най-малко 50 са фирмите, които подвеждат клиентите си с такива етикети на продуктите си като био, еко, органик и екологично чисто. И това най-често се прилага за важни продукти, с лечебна цел, които може да навредят на здравето на потребителя. Прилага се и при меда, и различните видове чай. По този начин потребителят е насърчаван да купува все повече от въпросният продукт. А в същото време, в състава може да се срещнат консерванти. Ето защо е необходимо по-често да обръщаме внимание на етикета със състава на “био” продукта.

Източник:mamita-bg.com