В област Ловеч 4 язовира са в предаварийно състояние, а 25 са окачествени като потенциално опасни, съобщи днес пресцентърът на областната администрация. Според него, пред авария са водоемите „Добродан“, „Малка Желязна“, „Пазар дере“ и „Черешов дол“.От тях три са общинска собственост, а „Черешов дол“, разположен в землището на Априлци, е с неустановена собственост. За него вече е разработен авариен план, който е предоставен за изпълнение от община Априлци.

На четирите язовира трябва да се направи незабавно техническа експертиза и до отстраняване на неизправностите да се поддържат на кота „мъртъв обем“.qzovir
От потенциално опасните язовира 12 са държавна собственост, а останалите – общинска. От държавните опасни водоема 8 се стопанисват от „Напоителни системи“, по един – от Сдружение за напояване „Света“- Угърчин (на МЗХ) и НЕК ЕАД „Язовири и каскади“ (на МОСВ), и два от Института по планинско земеделие и животновъдство – Троян (към МЗХ).

С по три от общинските опасни водоеми се разпореждат общините Ловеч и Троян, Угърчин и Ябланица – с по два, а Тетевен, и Луковит – с по един.

19 ловешки язовира пък са определени като частично годни. 9 от тях са общински.

На собствениците на язовирни стени са дадени предписания. Обектите могат да се експлоатират, но при облекчени условия.

Източник:blitz.bg