mehana1

След като правителството на ГЕРБ въведе пълна забрана за тютюнопушене в заведенията, с което обезсмисли голяма част от вече направените от тях инвестиции за създаване на зали за пушачи и непушачи, Европейската комисия (ЕК) готви нов удар за ресторантьорите.

Брюксел възнамерява да забрани употребата на шишета за зехтин за многократна употреба. Мярката трябва да влезе в сила

от следващата година, предаде „Би Би Си“, цитирана от в. „Стандарт“. Тя ще важи и за България.

Това ще стане с регулация, която влиза в сила от 1 януари 2014 г. Тя ще забрани в ресторантите и заведенията за хранене да се предлага зехтин в оливерници или бутилки, които могат да се доливат. Течността ще се сервира само в шишета за еднократна употреба, при това – маркирани по стандартите на Европейския съюз (ЕС).

Според ЕК по този начин ще се повиши защитата на потребителите и ще се подобри хигиената.

От бранша обаче обвиняват Комисията, че измисля неоправдани регулации по време на икономическа криза и че ограничава правото на избор.

„Просто искаме да гарантираме, че когато поискате качествено олио или зехтин в ресторант, ще получите точно това, за което плащате“, обясни от своя страна говорителят на ЕК Оливър Байли.

„Би Би Си“ коментира, че зехтинът често е обект на измами, тъй като голямото разнообразие на пазара позволява на ресторантьорите да сипват евтини марки в оливерниците. Медиата припомня, че най-големите производители на зехтин – Италия, Испания и Гърция, са най-силно засегнати от кризата.

В ЕС се произвежда около 70% от зехтина в света. В Португалия подобни ограничения са в сила от 2005 г.

Според агенция „Ройтерс“ при гласуването при закрити врата Германия се е противопоставила, докато Великобритания, която редовно се оплаква, че Брюксел се меси прекалено много в живота на хората, се е въздържала.

Германският в.“Зюддойче цайтунг“ коментира, че „това е най-шантавото решение след легендарната регулация за кривите краставици“. Мярката за вида на плодовете и зеленчуците, които се предлагат в магазините, вече е отменена.

източник: pik.bg