metan

„През следващите три месеца всички собственици на автомобили, които се движат на метан и газ, трябва да минат през КАТ и да сменят регистрационния си талон. В него трябва да се отрази, че автомобилът се движи на два вида гориво. В противен случай ги чакат санкции в размер на няколко хиляди лева“, съобщи НоваТВ.

Промяната се налага заради нормативно изискване, според което, ако караме кола, която има монтирана допълнително газова уредба, независимо на пропан-бутан или метан, това трябва да бъде отразено в талона. По неофициални данни това с

а около 1 милион автомобила.

Наредбата, изготвена по европейски изисквания, влиза в сила от първи март. В нея е регламентирано, че поставянето на газова уредба е конструктивно изменение на автомобила. А според Закона за движение по пътищата за всяко конструктивно изменение, което не е направено по установения ред, собственикът на колата ще бъде наказан с глоба от 2000 до 7000 лева.

Засега глоби няма да бъдат налагани, защото тече гратисен период. От първи март трябва да има пунктове, които да проверяват начина на поставяне на уредбата. Това ще бъде еднократна проверка, която се очаква да струва около 50 лева.

източник: 24chasa.bg