Пътуващата изложба „Имагинерни Балкани“, организирана от Регионалното бюро на ЮНЕСКО във Венеция, която в момента е представена в Белград, разсърди българите, коментира македонският вестник „Вечер“.

„Четири месеца след като изложбата за първи път е била представена, в Любляна са решили да реагират до ЮНЕСКО, тъй като Гоце Делчев бил представен като македонец.

Те дори са напуснали изложбата, след което регионалното бюро на ЮНЕСКО е поискало надписите на експонатите да бъдат покрити и да се спре продажбата на каталога.bg i mac

След острата реакция на българската страна, която смята, че се фалшифицира българската история, бюрото на ЮНЕСКО е предложило да бъдат взети предвид текстовете на проф. Мария Тодорова, научен консултант на изложбата, в които Гоце Делчев е представен като ръководител на Българско-македонски одрински революционен комитет“, пише изданието.

Македонското министерство на културата от своя страна също изпратило реакция, в която се казва, че изложбата е резултат на тригодишна работа на Националните координатори, представители на Националните музеи от Югоизточна Европа.

„Подчертаваме, че откриването на изложбата, печатането на каталога не бяха цел на забележки на нито една от страните участнички в този общ проект с ЮНЕСКО.

Реакциите, които идват от българска страна са четири месеца след реализирането на изложбата в Любляна. Смятаме, че те са закъснели и имат друга цел, която е непозната за нас. Съжаляваме, че идеята на изложбата, която имаше за цел да изпрати послание за сътрудничество и диалог между народите на Балканите, получава друг контекст и се злоупотребява за политически цели“, се казва в реакцията на министерството на културата на Македония.

Според тях изложбата била открита успешно на 9 април в Любляна по време на срещата на министрите на културата в Югоизточна Европа. По този повод, също така, с подкрепата на ЮНЕСКО и ИКОМ, бил отпечатан и каталог, който е резултат на съвместна работа на всички координатори.

„Преди реализацията на изложбата имаше много консултации на текстовете, които се отнасяха на предложенията на предложенията на всички страни участници в проекта. Република Македония с гордост и внимание прие инициативата да бъде част от изложбата, с цел да се покаже част от нашето минало в името на съвместната история на балканските народи на 19 век“, се казва още в реакцията.

Източник:24chasa.bg