Софийска градска прокуратура (СГП) привлече в качеството на обвиняем бившия министър на земеделието и храните Мирослав Найденов, съобщиха от държавното обвинение. Наложена му е мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 10 000 лв.

Найденов е привлечен от спецзвеното за противодействие на злоупотребите със средства на Европейския съюз. Досъдебното производство, по което ексминистърът е привлечен като обвиняем, е образувано на 9 ноември 2009 г. срещу неизвестен извършител за престъпление по чл. 321, ал. 6 НК. naidenow

Найденов е обвинен за това, че през октомври 2010 г. е обещал подкуп в размер на 200 000 лв. на изпълнителния директор на фонд „Земеделие“ Светослав Симеонов, за да подпише платежните нареждания за възстановяване на ДДС на търговските дружества „В.Д.В. 007“ ЕООД и „Мелком“ ООД по „Програма за разпределение на храни от интервенционни запаси за социално слаби лица по плана за 2010 г.“На 2 ноември 2010 г. Найденов е принудил Симеонов, противно на волята му, да подпише предварително изготвен сигнал до Малена Филипова – завеждащ отдел „Инспекторат“ на ВКП, за упражняван върху него систематичен натиск и заплахи от страна на бившия изпълнителен директор на фонд „Земеделие“ Калина Илиева, и от страна на Красимир Тренчев – прокурор от СГП. Така Найденов е злоупотребил с властта си в качеството си на земеделски министър, посочват от държавното обвинение.

През март преди 3 години пък обвиняемият Найденов е използвал своето служебно положение, за да набави за Йосиф Новосад (управител и собственик на „ЧЕХ – Йосиф Новосад“ ООД), противозаконна облага, а именно спечелването на обществена поръчка за „Доставка на хранителни продукти за разпределение на лица в неравностойно положение по обособени позиции – план за 2010 г.“. Тя била обявена от фонд „Земеделие“ по „Програма за разпределение на храни от интервенционни запаси за социално слаби лица по плана за 2010 г.

Източник:dnes.bg