НЗОК е намалила драстично броя на пациентите, които имат право да приемат болниците, в които се лекуват недоносени бебета и деца със сериозни здравословни проблеми. Това съобщи в предаването „Най-добрите лекари“ доктор Радка Масларска – завеждащ отделението по неонатология в болница „Токуда“.

Ако медиците се съобразяват с правилата, определени от Здравната каса, те трябва да връщат деца и бебета в животозастрашаващо състояние или да искат пари на ръка от родителите за лечение, което може да превиши 5000 лева. Д-р Масларска увери, че болницата ще продължи да приема пациенти, без да е необходимо родителите да доплащат, но това ще доведе до загуби на лечебното заведение. nzokПо думите й намерението на лекарите да протестират в края на месеца е очаквано, защото НЗОК е абсолютен пример за държавен монопол.

Ето какво още каза д-р Масларска пред Дарик: „Недоволството на лекарите беше един естествен процес, който след получаване на бюджета за тази година, щеше да се случи. Причината за това е, че възможностите на лекарите да лекуват и пациентите да се лекуват са много ограничени. Действително с между 30 и 40% е намален бюджетът за всички специалности и в области, каквито са детските болести, лечението на рисковите новородени деца, на недоносените, това е много страшно на фона на намалената раждаемост в страната. В последните три години броят на ражданията намаляват почти с около 6000 годишно, а и запазеният брой на недоносените бебета… Намаляването на този бюджет създава сериозен проблем пред лекарите, тъй като това са деца, които не могат да се прогнозират колко ще се родят на месец и колко продължително трябва да бъде тяхното лечение“.

Източник:petel.bg