Новото Народно събрание ще се ръководи от председател и само двама заместници. Това означава, че ще бъдат спестени пари, които биха били давани като бонус за други двама заместници от ГЕРБ и “Атака”.Заплатата на бившана шефка на парламента в 41-о Народно събрание бе 3403 лв., а на заместниците и малко под нейната. На редовите депутати бе 2307 лв., а на шефове на комисии и заместниците им с няколко стотачки отгоре.

Съгласно оповестени данни на Националния статистически институт новите депутати тръгват с летящ старт и “вдигат” парите спрямо своите колеги от предишното Народно събрание. Те може са стартират с 2415 лева, тъй като средното възнаграждение в обществения сектор за първото тримесечието на годината е 805 лева. А възнагражденията на народните избраници са равни на три средни заплати.
parlament
Новите цифри, изнесени от статистиката, са добра вест и за премиера, както и за бъдещия шеф на парламента – техните месечни пари ще тръгват от 3743 лева. Но тези сметки могат и да се окажат предварителни, ако се стигне до “замразяване” на депутатските пари на нивото на стария парламент .

През февруари 2012 г. ГЕРБ поиска замразяване на парите на депутатите, което беше в сила само за 41-вия парламент. Пред депутатите в новия НС бившият премиер Бойко Борисов каза, че неговата партия ще иска това да важи и за 42-рото НС.

Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров  пък предложи в словото си пред новия парламент заплатите на народните представители да бъдат равни на минималната заплата в България, за да може те самите да искат я вдигнат на 1000 лева.

Източник:blitz.bg