Служебното правителство обмисля да съдейства за намалянето и задържането на основните  хранителни продукти в дните преди Великден. Това ще се направи, за да имат възможност и най-бедните у нас да напълнят трапезата за празника.

„Министерството не определя цените на стоките, но се надявам производителите и търговците да намерят формата, за да може всеки да има един хубав празник”, съобщи икономическият министър Асен Василев.

Предстоят разговори с големите търговски вериги и производителите, за да се постигне договорка за задържането на цените.

„Някои от цените паднаха, но ще се опитаме да ги задържим, особено на агнешкото и яйцата, които би трябвало да се продават между 18 и 24 стотинки”, заяви министърът на земеделието и храните Иван Станков.

По Великден ще ядем яйца и агнешко, произведени в България,  категорични са от Агенцията по храните. healthy cherry tomato, herbs friut and vegetables

Огромен проблем за българските производители са таксите, които трябва да плащат на чуждите търговски вериги, за да продават стоката си в тях. Най-често те се наричат такса „рожден ден”.

„Ние напуснахме търговските вериги, защото постоянно искат пари за отстъпки, за изграждане на нови сгради и събират всяккави такси, които не са по договор”, каза пред Dnes.bg Благовеста Крачанова, която е производител на сокове от Пловдив.

Министрите съобщиха, че държавата търси механизъм, за да се справи с този проблем.
В Пловдив министрите на икономиката и земеделието Асен Василев и Иван Станков откриха форум, на който за първи път български производители можеха да се срещнат с представители на търговските вериги.

Източник:dnes.bg