Делян Пеевски е един от авторите на готвен законопроект за финансовите и икономическите отношения, в който са засегнати проблемите за монополите на банките и прозрачността на медиите, съобщи в ефира на Нова телевизия председателят на парламентарната бюджетна комисия Йордан Цонев.

Той коментира подготвените текстове, сред които има мерки за регулация на бързите кредити, за ипотечното кредитиране, за прозрачност на отношенията, както и за ограниченията за офшорните компании.

„Офшорките не са най-големият враг на българската икономика, но са проблем за ЕС”, коментира Цонев. Той посочи, че има решение на общността, както и на Г-20, с което се препоръчва на всички държави да изработят политика в областта.delqn

Един от авторите българската стратегия е Делян Пеевски, за когото Конституционният съд постанови, че не е загубил депутатския си статут. Пеевски, който е учредител на Нов медиен съюз, е автор на частта за отношенията на офшорните компании и медиите, съобщи още Цонев.

Освен по отношение на медиите, ограничения за участие на компании, регистрирани в офшорните зони, ще има и за търговете за отдаване на концесия и в общо 20 области, допълни още председателят на бюджетната комисия. Той припомни, че законите нямат обратна сила и тези мерки ще бъдат използвани занапред.

Законопроектите ще бъдат внесени до седмици. По отношение на бързите кредити в тях са разработени мерки в три насоки – таван на лихвите – по кредита и наказателните лихви, за лицензиране на компаниите, както и изисквания към самите фирми, например за прозрачност на капитала и увеличаване на уставния капитал.

„Имаме информация, че през тези фирми се перат пари”, обясни още Цонев. Той беше категоричен, че новият законопроект ще „изчисти” от договорите клаузите, които заблуждават хората.

Това ще се отнася не само за кредитите и банковите договори, а и за всички договори с монополи и други институции, стана ясно още от думите на депутата.

Източник:dnes.bg