Приемът за кандидат-студенти тази година е към края си. Ректорът на Техническия университет съобщи пред БНТ, че още след второ класиране е приключил приемът им.

Изненадващ факт е ранният финал за приемане в 16-те факултета на Техническия университет.

„Имаме 101% общо за университета прием. При държавна поръчка общо в София 1810 места в момента са запълнени 1822. Най-желаната специалност традиционно през последните години е компютърно и софтуерно инженерство“ – каза проф. д-р инж. Марин Христов, ректор на Технически университет пред БНТ.

В Алма Матер топ 3 на най-желаните специалности са „Психология“, „Право“ и „Софтуерно инженерство“. Броени дни за записване остават в Университета за национално и световно стопанство.

„Н

su

яма как да кажа – ето тази е специалността с най-висок бал, но от икономиката традиционно на първо място излиза поднаправлението „Финанси, счетоводство и контрол“ – заяви проф. д.ик.н. Стати Статев – ректор на УНСС.

Колежът по телекомуникации и пощи след първо записване обяви 1 септември за ден с втори шанс за кандидат-студентите си.

Няма точни данни, но около 7000 е броят на незаетите места из българските вузове.

„По някаква инерция броят на местата във висшите училища в България, които гласува правителството, е повече, отколкото реалните потенциални кандидати. Много няма да си кажат, така от срам и да не се раздухва“ – сподели Стати Статев, ректор на УНСС за БНТ.

Решение на този дефицит ректорът на УНСС „вижда“:

„Ние трябва да имаме стратегическа визия как ще се развива България, за да може висшето образование да знае какви кадри да й произведе“ – категоричен е Стати Статев – ректор на УНСС.

източник: 23chasa.bg