След 30 дни проверка прокуратурата образува пет дела за престъпления в областта на енергетиката. Те са срещу длъжностни лица от НЕК, министерството на икономиката, Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), ЧЕЗ и срещу бившия шеф на НЕК и настоящ изпълнителен директор на БЕХ Михаил Андонов, съобщи вчера зам.главният прокурор Борислав Сарафов. Все още няма повдигнати обвинения срещу никого.

“Едното дело е образувано още по време на проверката, друго на 29 март, а три на 1 април”, съобщи главният прокурор Сотир Цацаров.

“Няма да се ограничим дотук. Засега сме образували дела само за най-грубите, най-бруталните нарушения”, добави заместникът му Сарафов.

Четири екипа прокурори влязоха в електроразпределителните дружества, ДКЕВР и НЕК в разгара на протестите срещу високите сметки за ток.

Цацаров разпореди проверката на 26 февруари, изводите на прокурорите бяха готови до 26 март, на 29 март те са обединени в общ доклад. Преди два дни той е предаден на министър-председателя Марин Райков.

Първото дело, което прокуратурата започна, е за непотърсен дивидент от ЧЕЗ.
То се води срещу служители в министерството на икономиката. До 2012 г. държавата притежава 33% от дружеството. Към края на м.г. печалбата на компанията е 593 449 000 лева. Размерът, за който може да претендира икономическото ведомство, е 33% от сумата. Дивидент обаче е потърсен само през 2010 г. “От 2007 г. дружеството винаги е приключвало на печалба”, каза прокурор Нели Златкова, шеф на екипа, проверявал ЧЕЗ. Разследването е за безстопанственост.

На въпрос кои са хората от министерството, които трябва да носят отговорност, главният прокурор отговори: “Длъжностните лица са тези, които са определени да участват в управителните органи до момента, в който държавата е притежавала дял, както и ръководните органи на министерството.Те не са използвали всички механизми, с които държавата може да защити правата си”. 2ba2d5f0c80c404adad9e46f0cc9cc6d_400x300

Винаги е даван мандат на представителите на държавата да гласуват за разпределяне на дивидент, но мажоритарният собственик е решавал той да се реинвестира. Освен това при продажбата на държавните дялове в ЧЕЗ е бил включен и неразпределеният дивидент, така че държавата го е прибрала. Не знаем какво точно имат предвид прокурорите, казаха високопоставени източници от министерството на икономиката.

Второто разследване е срещу виновни служители на ДКЕВР

и е за престъпление по служба. Поводът е решение на комисията от 14 септември 2012 г., с което от 18 септември се определят временни цени за достъп до електроразпределителната и електропреносната мрежа на производителите на електрическа енергия от възобновяеми източници, ползващи преференциални цени.
Трите енергийни предприятия са подали заявление с такова искане на 13 септември. Според прокуратурата обаче комисията не е извършила анализ на заявлението. Не са изискани конкретни данни, нито се е преценило доколко разходите са реални.

Според прокурорите служителите в комисията не са изпълнили задължения с цел да набавят за себе си или друг облага.

Дело е образувано и по сигнала на бившия икономически министър Делян Добрев, даден на главния прокурор на 12 март.

То е за умишлена безстопанственост. Според прокуратурата между 2001-2012 г. НЕК не е положила грижи за ръководене, управление и стопанисване във връзка със сключени споразумения с ТЕЦ “Марица изток” 1 и 3. От това са настъпили значителни щети за компанията.

“За тази проверка бяха привлечени и агенти на ДАНС”, съобщи главният прокурор. Ръководител на екипа е зам. градският прокурор Божидар Джамбазов.
“Наложи се да се върнем назад във времето, защото се оказа, че

договорите са обвързани с действия

още от 1998 г. заради ангажименти, поети от НЕК”, обясни той. Прокурорите прегледали сключените през 2001 г. две споразумения с компаниите, които експлоатират двата теца. Установили, че през годините са сключвани нови споразумения, включително и през 2012 г. При проверката обвинителите установили, че НЕК се задължава да изкупува 100% електроенергията, независимо какви са потребностите на държавата.
На прокурорите им направило впечатление, че при стартирането на проекта експерти констатирали, че обвързването с договорите, ще доведе до негативи за държавата. “Още през 2000 г. Димитър Бъчваров от МС е дал такова становище, но то си е останало само становище”, добави Цацаров.

“На практика компанията се оказа обвързана с излишна енергия, която поради високите цени не може да продаде без загуби”, обясни Джамбазов. Той и колегите му установили, че заради това токът се е оскъпил между 10 и 30%.
Четвъртото дело, по което работи прокуратурата, е по доклада от 8 февруари на финансовата инспекция, която провери 396 договора, сключени от ЧЕЗ,

без да са обявявани обществени поръчки

То е за безстопанственост. Не е удар по чуждестранните инвеститори, обясни главният прокурор Сотир  Цацаров.

Единственото дело, което е срещу конкретен човек, е срещу Михаил Андонов, бивш директор на НЕК, който сега е шеф на Българския енергиен холдинг. То е започнало по сигнал на ДАНС от 18 април . В него имало данни за две нарушения. Едното – за сключени неизгодни сделки в периода между 15 септември 2011 г. и 5 юли 2012 г. Второто – за безстопанственост, която

довела до загуби за НЕК в размер на 189 000 лв.

На Андонов не са повдигнати обвинения.
“Проверката в ЕВН не установи данни за престъпления”, каза зам. градският прокурор Роман Василев. В “Енерго-про” е открито “леко заобикаляне на закона за обществените поръчки”, но то било съгласувано с ДКЕВР.

“Проблемите са трупани от 10-15 г. и крайният резултат се отразява върху сметките на битовите клиенти”, обобщи главният прокурор. На него му направила впечатление пасивността на ДКЕВР. “Комисията е действала не като регулатор, а като безкритичен регистратор”, заключи той.

Михаил Андонов: Да докажат

Няма да коментираме, за да не повлияе на разследването. Българският енергиен холдинг ще окаже пълно съдействие, заяви пред “24 часа” вчера Михаил Андонов.
По повод образуваното срещу него дело той лаконично добави: “Да докажат”. Името на Андонов и разследването срещу него не присъства в доклада на прокуратурата, но пък образуваното срещу него дело бе публично обявено.

От Държавната комисия за енергийно и водно регулиране вчера съобщиха, че няма да коментират, тъй като все още не се бяха запознали с доклада на прокуратурата.

ЧЕЗ: Спазваме законите в България и ЕС  

Във връзка с приключила проверка на прокуратурата и стартирането на досъдебно производство, заявяваме отново, че нашите компании в България са работили изцяло в съответствие с действащото българско и европейско законодателство. Това е официалното становище на ЧЕЗ, чийто регионален мениджър е Петър Докладал.

Отговорност на всички наши служители и мениджъри е да спазват законите, приетите добри практики и да работят с грижата на добър стопанин при изпълнение на своите служебни задължения. Както винаги досега, така и занапред компаниите от групата на ЧЕЗ в България, ще сътрудничат на проверяващите и правораздавателни институции, за да се установи истината и да се докаже, че ЧЕЗ е стабилен и сериозен европейски инвеститор, който работи законно и прозрачно, в партньорство с обществото и институциите.

Няма да коментираме нито едно действие в хода на досъдебното производство. Вярваме че компетентните органи ще работят професионално, безпристрастно и непредубедено.

Източник:24chasa.bg