Проверката в ДКЕВР започна още преди разгарянето на протестите. Основание за проверката на ДКЕВР бяха многото сигнали, в които се поставя под съмнение регулирането на пазара. Това заяви ръководителят на ВАП Камен Михов на специална пресконференция.

Искаме да направим задълбочен разрез на проблемите в ДКЕВР. Ако намерим за необходимо ще се спрем и на приватизацията на ЕРП-тата и инвестиционния процес в тях, уточни Михов. Ние не образуваме наказателни дела, но ако има констатирани длъжностни престъпления ще уведомим ВКП и градската прокуратура.

Не заместваме администрацията и няма да преглеждаме стотици сделки, а само там където намираме необходимост, каза Михов.dkevr_

Прокурорът Веселин Найденов съобщи, че ще бъдат проверени действията от първи януари 2012 година до 1 януари тази година. Целта е как ДКЕВР е използвал правомощията си за регулация.

Няма изградени трайни механизми, които да способстват ясен и точен контрол по отношение на инвестиционните процеси в енергийноразпределителните дружества. Процедурата по приемане на инвестиционни разходи е само документална и не се правят проверки на място. Сега разбрах, че ЧЕЗ обявили, че са направили 1,7 млрд лв инвестиции, каза Найденов. Това означава, че до всяка сграда, кола или кабел трябва да се видят още три-четири сгради, коли и кабели, каза прокурорът.

Обвинителите проверявани и начин за движение на жалбите. 2038 жалби са постъпили за последната година, но има решение само по 188 жалби. Това е по-малко от 9% от гражданите са получили отговор т.е се възпрепятства тяхното право да се обжалват действия на ЕРП-тата.

Освен това по решение на ДКЕВР трябва да се осигури ежемесечно отчитане от всички ЕРП-та. Тук е най-драстичното нарушение на регулатора, който не е контролирал спазването на собственото си разпореждане. ЧЕЗ, ЕВН и Енерго Про са отчитали на период до 44 дни през януари и именно от това идват завишените сметки, каза прокурорът. Заради това прокуратурата препоръчва да се наложи санкция на дружествата. Размерът е до 1 млн. лв, припомни Найденов.

Прокуратурата ще предложи отнемане на лиценза на ЧЕЗ, каза прокурор Георги Камбуров, който е участвал в проверката на дейността на ДКЕВР. По отношение на системните нарушения на отделните ЕРП-та, стигнахме до извода, че трябва да се направи предложение от прокуратурата да бъде открито производство за отнемане на лиценза на ЧЕЗ – двете дружества, обясни Камбуров.

На фона на проверката на Прокуратурата, е изискан и докладът на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ). На база на този доклад, се констатира, че ЧЕЗ системно заобикаля правилата за възлагане на обществени поръчки. Установено е, че при подмяната на електромери, дружеството не съставя констативни протоколи за това какво трябва да бъде сменено и какво е сменено. Евентуалното отнемане на лиценз на ЧЕЗ може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд.

Източник:novini.bg