Бившата здравна министърка Десислава Атанасова настоя държавата да не губи едни 20 млн. лева, за да прави безпредметен референдум за тютюнопушенето.

„Смятам, че е абсолютна загуба на финансов ресурс да има още веднъж през тази година референдум. Не мисля, че тези пари следва да бъдат изхарчени за тема, за която е ясно общественото мнение“, коментира тя в Русе.

В отговор на въпрос Атанасова призна, че все още пуши, но това не й пречи да има ясна позиция относно общественото здраве.Според нея дори личният й пример на пушач, опитващ да ограничи вредите от пушенето, е похвален, за разлика от изявленията на настоящия министър на здравеопазването и този на образованието, които са лекари и се обявиха за смекчаване на забраната.

По думите й, ако БСП толкова много иска да прави референдум, „да извади 20 млн. лева от тяхната субсидия и нека да ги изхарчи за нещо по-разумно.

„Има много български граждани, които се нуждаят от лечение на онкологични, сърдечно-съдови и белодробни заболявания следствие и на тютюнопушене – пасивно или активно“, пресметна тя.1

Атанасова заяви, че ГЕРБ ще продължава да отстоява позицията си и ще гласува против либерализацията на режима за пушене на закрито, за които настояват от БСП и „Атака“ с внесените в НС законопроекти за отмяна на мярката.

„Миналата седмица Франция забрани дори електронните цигари. Интересна ми е позицията на лидера на ПЕС Сергей Станишев, защото президентът на Франция е социалист“, заяви Атанасова и коментира, че очаква дебат по темата и в Европейския парламент.

Тя каза още, че България е подписала конвенция през 2005 г., че след определен гратисен период забрана за тютюнопушене на обществени места ще бъде наложена.

Източник:dnes.bg