Много хора фалшиво приемат, че премахването на ноктите е просто като подрязването или правенето на маникюр. В действителност това е болезнена и трайно осакатяваща процедура. По-долу са описани осем причини, поради които никога не бива да забранявате котешкия приятел

  1. Премахването на котешките нокти се равнява на рязането на човешките пръсти под първата фаланга
  2. Котките сами се грижат за ноктите си – здравословно, естествено и с внимание

Котките драскат, за да се упражняват и да се забавляват, да поддържат състоянието на ноктите си и да разтягат мускулите си.

  1. Ноктите на котката са изключително важни за нейната безопасност

Макар да се надяваме, че котката ни ще остане безопасно на закрито по всяко време, ако някога излезе навън без нокти, без нокти тя ще бъде много по-уязвима от хищници и насилници.

  1. Котките с премахнати нокти често за доста агресивни

Много хора смятат, че котките с изрязани нокти са по-безопасни за бебетата, но всъщност липсата на нокти кара много котки да се чувстват толкова несигурни, че са склонни да хапят по-често като средство за самозащита.

  1. Процедурата е изключително болезнена, но болката продължава и след това

Котките усещат болка, когато се събудят след процедурата и болката продължава след това. Ноктите могат да растат обратно в лапата, причинявайки силна болка, която не можете да видите.

  1. Котките с премахнати нокти често се изхождат извън котешката тоалетна

Без нокти дори котки, обучени в къщи, могат да започнат да се изхождат извън кутията, за да маркират своята територия.

  1. Котките без нокти отново се учат да ходят

Нашите пръсти са от решаващо значение за нашия баланс и не е по-различно за котките! Заради нарушеното равновесие след процедурата, котките трябва да се учат как да ходят, както и човек, след като загуби пръстите на краката си.

За да не причинявате тази болка на любимата си котка старайте се да има у дома няколко удобни чесалки, на които тя да си пили ноктите. Сами трябва да я научите къде може и къде не може да чеше ноктите си.