С решение на директора на Агенция „Митници” от днес е отнет лицензът, издаден на „Лукойл България” ЕООД за управление на една от техните най-важни бази.

Става дума за данъчния склад с адрес „Продуктопроводи – продуктопровод от „Лукойл Нефтохим Бургас” АД до Пласментно-снабдителна база Илиенци със свързаните с него бази Карнобат, Стара Загора, Пловдив, Ветрен, Ихтиман и Илиенци“.
По обяснението на компанията, става дума запродуктопровода, свързващ „Лукойл Нефтохим” с петролните бази на изредените места.

Решението е на база извършените проверки за съответствие на средствата за измерване и контрол в данъчния склад на изискванията на Наредба № 3,  се казва в официалното съобщение.

На 31 март изтече срокът, в който „Лукойл България” трябваше да приведе дейността си в съответствие с изискванията. До тази дата трябваше да бъдат монтирани средствата за измерване и контрол на местата за въвеждане и извеждане на енергийни продукти в и от нефтопровода към или от прилежащите му складови бази, част от данъчния склад.

Преди седмица от митниците уведомиха „Лукойл България”, че поставените уреди не предават данни към информационната система на агенцията и че е установено несъответствие между данните в регистъра и складовата наличност. Преди това, проверка на Митница Столична на място установи, че в една от базите на „Лукойл” няма монтирани средства за измерване и контрол, а в друга те не са свързани.

Във връзка с това от 9 до 12 април 2013 г. митнически служители извършиха проверка в данъчния склад, при която установиха, че в две от базите монтираните сензори не функционират, като в едната откриха и тръбни отклонения, даващи възможност за заобикаляне на сензорите. В други две база уредите функционират без да предават данни към информационната система на Агенция „Митници” и също са открити тръбни отклонения.

Повторна проверка на 18 и 19 април в една от базите отново установи, че поставените уреди не отговарят на изискванията на Наредбата. Отново са открити и тръбни отклонения, даващи възможност за заобикаляне на измервателните уреди.

Във връзка с това Агенция „Митници” констатира, че лицензът, издаден на складодържателя „Лукойл България”, за управление на въпросния данъчен склад следва да бъде отнет.

Решението е връчено на „Лукойл България” ЕООД и съгласно закона подлежи на предварително изпълнение. Решението обаче може да бъде обжалвано пред съда.

На 19 април Агенция „Митници” уведоми „Лукойл Нефтохим Бургас” АД, че Актът за съответствие с изискванията на Закона за акцизите и данъчните складове на данъчен склад „Нефтопристанище Росенец“ е издаден на 11 април без да се известни констатираните по-късно обстоятелства. От Агенция „Митници” припомниха на „Лукойл Нефтохим”, че срокът за привеждане в съответствие с изискванията на Наредба № 3 на данъчен склад Нефтопристанище Росенец е 1 юни 2013 г. и информираха за случая президента на ОАО „Лукойл” Вагит Алекперов, уточниха още от митниците.

Лукойл-България“: Танов направи поправка „Лукойл“
lukoil

Решението за отнемане лиценза на „Лукойл – България” ЕООД представлява следваща стъпка в продължаващия административен произвол, упражняван от страна на директора на Агенция „Митници“ Ваньо Танов спрямо „Лукойл – България“.
От компанията заявяват, цитирани от „Фокус“, че през октомври 2012 г., „без мотиви, предварителни консултации, оценка и техническа експертиза, Агенция „Митници” прави специална промяна в Наредба №3, отнасяща се по същество единствено до „Лукойл – България” ЕООД“.
Според промяната, освен вече съществуващите, приети от Агенция „Митници“ и предаващи данни към нейната система измервателни средства, изисква монтиране на допълнителни измервателни системи по протежение на продуктопровода, свързващ „Лукойл – Нефтохим Бургас“ с петролните бази в Карнобат, Стара Загора, Пловдив, Ветрен, Ихтиман и Илиянци.От „Лукойл“ обясняват, че тяхното внедряване „изисква както значителна финансова инвестиция, така и огромна по обем техническа работа, за изпълнението на която е определен изключително кратък срок от само 6 месеца“.
От 10-и до 19 април от „Лукойл – България” са изпратили писма до ръководството на митниците с настояването да се изпратят служители, които да проверят монтираните устройства и да ги одобрят. Агенцията обаче отказала, като с това извършила нарушение.

Вчера нефтената компания обвини директора на Агенция „Митници” Ваньо Танов в опит да накърни името на компанията чрез внушения за огромни количества незаконно източвани горива от „Лукойл Нефтохим Бургас“. Сигнал за това беше изпратен до финансовия министър.

Миналата седмица бяха уволнени четирима души от ръководството на Митница Бургас, сред които и директорът, след като бяха уличени, че са участвали в разпломбирането на измервателните уреди и така са дали възможност няколко дни без контрол да се изнасят горива от склада на „Лукойл“. 

Отнети лицензи

Лицензите на акцизния склад на бургаската рафинерия „Лукойл Нефтохим“ и на петролния терминал „Росенец“ бяха отнети на 22 юли 2011 г. 
заради липса на измервателни уреди.
С решение на съда рафинерията продължи да работи без лиценз, а десетки митничари следиха движението на горивото.
По-късно измервателните уреди бяха поставени според изискванията.
В края на януари 2012 г. „Лукойл Нефтохим“ си върна лицензите и за акцизния си склад, и за петролния терминал „Росенец“. Това стана възможно, след като Агенция „Митници“ удостовери, че измервателните им уреди вече отговарят на изискванията.

Източник:dnes.dir.bg