Нова телефонна измама ощетява потребителите. Мистериозни есемеси от номер 1983 надуват сметки към мобилните оператори, съобщи bTV.

Жалбата в Комисията за защита на потребителите е само една, но потърпевшите са много повече.

Преди 5 дни Свилен Йовков от Габрово проверява текущата си сметка към един от мобилните оператори и остава неприятно изненадан – за седмица е задлъжнял с 24 лева, въпреки безплатните 1000 минути, които обичайно покриват разговорите му за месец.tel

„Звъннах да питам точно какво се случва. Обясниха ми, че има начислени есемесии, на 6 лева е бройката с ДДС“, разказа Свилен.

Съдържанието на съобщенията са линкове, които отвеждат към несъществуващ сървър. В присъствие на екип на bTV потърпевшият за пореден път се свърза с мобилния оператор.

В отговор на официално запитване от страна на телевизията, от мобилния оператор обясниха, че входящите есемеси не са таксувани.

Те са в отговор на изходящи с добавена стойност, направени от същия телефон.

Били са изпратени посредством инсталирано от потребителя мобилно приложение.

Потърсихме фирмата, която стои зад номер 1983. Оттам обасниха, че те само технически поддържат игри и услуги за добавена стойност.

В случая играта се организира от техен партньор – руска фирма.

По думите им, Свилен Йовков е изтеглил през телефона си на пръв поглед безплатна апликация или игра.

Приел е, вероятно без да чете, общите условия и на практика е позволил изпращането на есемесите от неговия телефон.

От фирмата се ангажираха да прекратят договора с руските си клиенти, както вече са го правили с други по аналогични причини.

Те заявиха, че всичко това е легално, но неморално, защото подвежда потребителя. Признаха, че този тип манипулация вече е масова практика и призоваха хората да внимават когато инсталират приложения на смартфоните си.

Очаква се Комисията за защита на потребителите да посочи виновните.

„Внимавайте със смартустройствата“, предупреди председателят на КРС д-р Веселин Божков.

„Четете, никой не ви е виновен. Освен майка ви и баща ви, никой не ви мисли доброто“, коментира той.

Източник:24chasa.bg