Помните ли Йордан Опиц, който рисува икони и стана зограф? Той не можа да отърве затвора, а сега го сполетя още една трагедия

Преди да бъде осъден и категорично пъхнат взатвора, защото беше прострелял  един наркоман, влязъл в блока, за да краде, Йордан Опиц ослепя с едното око.

Той обжалва решението на  съда до последната инстанция и поиска да бъде помилван от президента Плевнелиев.  Президентът  Плевнелиев възложи на Маргарита Попова да разгледа случая, но до помилване не се стигна.

618x346И така Йордан Опиц влезе  зад решетките. През последните месеци неговото име не се спрягаше, но ето, че отново се заговори за него.

В затворническото общежитие Йордан Опицпродължи да изпълнява задачата на зограф и той прави иконите по стените на малкия параклис  “Свети Николай”.

В последно време Йордан Опиц започнал да не вижда и със здравото си око. Когато бил прегледан от лекар, се оказало, че има катаракта в напреднал стадий, оповестиха от БЛИЦ.

Докторът му препоръчал да се подложи на операция, защото само тя може да спаси окото му. Но, за да отиде на лечение, трябва да ползва доста по-дълъг отпуск, а след това да не се напряга психически и физически.

Йордан Опиц бърза да приключи с иконите в параклиса “Свети Николай”, защото след извършения ремонт, той трябва да бъде отново отворен за посещение на 15 август 2013 г. – Голяма Богородица (Успение Богородично).

Семейството на Йордан Опиц са силно обезпокоени за неговото зрение и за психическото му равновесие. Те осъзнават, че когато приключи работата по изографисването на параклиса, Йордан Опицще рухне психически, защото именно рисуването го поддържа жив.

Написал: Калинка Петрова
Източник: chudesa.net