Вредата от пасивното тютюнопушене не била основен проблем на страната

Утре управляващата партия “Коалиция за България” ще внесат в парламента предложенията си за промени в закона за здравето с цел облекчаване на режима за пушене на закрито. Все още е спорен въпросът дали проектът ще успее да мине гласуването, тъй като и самите партии нямат единна позиция по промените. Бившите управляващи от ГЕРБ са категорични, че няма да подкрепят промените и продължават да са “За” пълната забрана. От “Атака” пък смятат да подкрепят новия режим.

Това на практика означава, че решаващите гласове “за” или “против” промяната, ще дойдат от ДПС, които вече няколко пъти заявиха, че не са сигурни в позицията си. cigariНай-вероятно депутатите от групата ще бъдат оставени да гласуват по съвест, както е честата практика в ситуации, в които партията не е в единомислие.

Ако промените в закона бъдат одобрени, в страната ще бъде въведен отново старият режим за пушене на закрито, при който в нощните заведения ще се пуши свободно, а в ресторантите и кафенетата ще има отделни зали за пушачи. Собствениците на заведения до 60 квадратни метра пък сами ще определят дали в тях ще се пуши или не. Цигарите остават абсолютно табу в административните и обществени сгради и училищата, предават от бТВ.

Източник:razkritia.com