Главният прокурор Сотир Цацаров удовлетвори молбата на Сергей Станишев и внесе в деловодството на Народното събрание искане за сваляне на имунитета му. Причината е обвинението, според което в качеството си на министър-председател в мандата на Тройната коалиция настоящият лидер на БСП е „загубил седем документа с информация, представляваща държавна тайна“.Както БЛИЦ вече писа, самият Станишев изпрати писмо до Цацаров, в което помоли делото да бъде разгледано по възможно най-бърз начин.

Ето го и официалното съобщение на прокуратурата:

„Днес, 25 октомври 2013 г. главният прокурор на Република България внесе в 42 – то Народното събрание искане с основание чл.70 ал.1 от Конституцията – за снемане имунитета на народния представител Сергей Станишев и за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу него.
stani6ewДосъдебното производство срещу г-н Станишев е образувано на 27.05.2010 г. Повдигнато му е обвинение за това, че в периода 04.11.2005 г.-10.09.2009 г. в гр. София е загубил седем документа с информация, представляваща държавна тайна, като деянията са осъществени в условията на продължавано престъпление – престъпление по чл. 358 ал.1 вр.чл.26 ал.1 НК.

От събраните досега доказателства е установено, че посочените седем документа г-н Станишев е загубил (лишил се е по невнимание от фактическата власт върху тях), чрез неупражняване на грижи относно съхранението, предаването и движението на документите, съгласно правилата на ЗЗКИ, ППЗЗКИ и Вътрешните правила за работа с класифицирана информация на администрацията на МС. 

Наблюдаващият прокурор от Софийска градска прокуратура е изготвил до главния прокурор предложение за отправяне на искане до 42-то НС за снемане на депутатския имунитет на г-н Станишев.

Сергей Станишев е народен представител и в това си качество се ползва с имунитет. Поради това досъдебното производство към момента е спряно на основание чл. 25 т.3 от НПК.

Съгласно чл. 70, ал.1 от Конституцията на Република България в тези случаи Народното събрание може да даде разрешение за възбуждане и провеждане на наказателно преследване.“

Източник:blitz.bg