Първото заседание на 42-то Народното събрание ще се проведе на 21 май, заяви президентът Росен Плевнелиев след консултации с политическите сили, които влизат в новия парламент. Не по-късно от утре Плевнелиев ще подпише указ за свикване на Народното събрание.

По-рано лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че ще се съобрази с датата, която ще изберат другите три партии. Председателите на БСП, ДПС и „Атака“ последователно предложиха 21 май при срещата си с държавния глава.

Плевнелиев отново уточни, че консултациите с партиите днес не са свързани с предстоящото връчване на мандати. Те ще бъдат проведени след свикване и структуриране на НС. За датата на свикване на парламента има пълен консенсус, уточни той.

Държавният глава беше категоричен, че България се нуждае от работещо Народно събрание и посочи, че предстои много работа.

Българските граждани очакват от новото Народно събрание конкретни ангажименти, реформи и политики, които да дадат решения на проблемите. Необходими са ни стабилни и работещи институции, а не дестабилизиране от партийни битки, каза Плевнелиев и допълни, че от това няма да спечели никой.
ns
Трябва да се носи отговорност и да не се разочароват хората, категоричен е президентът. Държавният глава определи като най-голямо предизвикателство пред политиците това да си върнат доверието на хората.

Добре ще е народните представители да проведат дебат още в първите дни и да се обединят около обща рамка на приоритетите чрез акт на парламента, смята Плевнелиев. Според него това трябва да се случи преди партиите да разговарят за съставяне на правителство.

Държавният глава вярва, че ще се подходи отговорно за съставяне на правителство, което да изкара пълен мандат, а не за три месеца или до следващите избори.

Ако такъв акт не бъде приет в парламента, Плевнелиев се ангажира от президентството в рамките на следващия кръг консултации да се чуят решенията и ангажиментите на политическите партии, преди да бъде връчен мандат за сформиране на правителство.

Държавният глава отново декларира, че няма да допусне в президентската институция да се водят коалиционни преговори. Тук формули няма да се раждат и тук правителства няма да се съставят, заяви той.

Плевнелиев посочи, че ако някой реши да сезира Конституционния съд, това е негово изконно право. Като президент ще се съобразя с това решение на КС, каквото и да e то. До произнасянето на КС трябва да очаквате от президента, че той няма да отлага, а ще вървим напред към формиране на парламент и работещо правителство, заяви Росен Плевнелиев.

На тържественото откриване на първото заседание на новото Народно събрание във вторник президентът ще направи обръщение към нацията.

Източник:dnes.bg