Има съгласие минималната работна заплата да бъде увеличена на 340 лв. от 1 януари 2014 г., заяви министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов. От БСП твърдо настояваха да има покачване на минималната заплата.

Те дори настояваха това да стане от тази година, но в последствие се реши, че трябва да се работи за вдигането й от първи януари догодина.

Има идея обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2-годишна възраст също да бъде 340 лв., казаоще министърът. Той отбеляза обаче, че преди да се финализира бюджетната процедура, не е коректно отделни елементи от нея да бъдат изпреварващо представяни. Вдигането на обезщетението за отглеждане на дете също е един от социалните ангажименти на левицата. Миналата седмица Корнелия Нинова категорично заяви, че левицата няма да отстъпи от тези свои обещания.pensii

Във връзка с идеята за „швейцарското правило“ при определяне размера на пенсиите министърът каза, че „този въпрос дефинитивно вече е решен, защото е принципен, а принципът предполага, когато се приеме веднъж, да продължи да действа през следващите години, а не да се променя всяка година“. Принципът е от 1 юли 2014 г. всяка година от тази дата да има осъвременяване на пенсиите с 50 процента от осигурителния доход и 50 процента от инфлацията, посочи министър Хасан Адемов.

С колко ще нараснат пенсиите, ще стане ясно, след като излязат окончателни резултати за ръста на осигурителния доход и инфлацията.

Но отбеляза, че при всички положения с оглед на ниската инфлация се очертава този процент да не бъде висок, „колкото ни се иска“.

Министърът уточни още, че няма още конкретни решения за условията за песиониране на военнослужещи. По думите на Адемов ще се съобразим с част от предложенията на Европейската комисия, като едно от тях е ограничаване на ранното пенсиониране, предаде БТА.

Източник:dnes.bg