Било жест към бизнеса, който е силно затруднен заради кризата.

От Коалиция се България се отметнаха от обещанието си да вдигнат минималната заплата от 1 октомври тази година. Вместо това управляващите възнамеряват това да се случи чак от следващата година, тъй като в момента бюджетът не позволявал подобен разход. Освен това отлагането на увеличението на минималното трудово възнаграждение било жест към бизнеса и собствениците на фирми, които и без това изпитвали затруднения в настоящата ситуация на криза.

photo_verybig_744834

Това заявяват в интервю за вестник “Стандарт” депутатът от Коалиция за България Корнелия Нинова и министърът на труда Хасан Адемов. Въпреки това двамата са категорични, че въпросът за увеличение на минималната заплата остава на дневен ред и в края на мандата на това правителство със сигурност размера й ще достигне до обещаните 450 лева. Това обаче ще се случва с малки поетапни увеличения от по 20-30 лева, допълва Адемов.

 

Работодателите, съвсем естествено, са съгласни с подобно развитие на нещата. От синдикатите обаче се възмутиха от извинението на правителството с липси в бюджета, твърдейки, че то е повече от неоснователно. Любен Томев, представител на КНСБ, е убеден, че увеличаването на минималната заплата има неутрален ефект върху бюджета на страната.

Източник:razkritia.com