Два случая на кримска хеморогична треска отчетоха в Инфекциозното отделение на болница „Д-р Атанас Дафовски“ в Кърджали, съобщи Дарик.

И двамата пациенти са пренасочени за лечение в пловдивска болница, тъй като в отделението липсва хиперимунен концентрат, с който се лекува болестта.

Пациентите са били ухапани от кърлежи, които причиняват и разпространяват болестта. Тази година популацията на вредителите е особено висока заради честите валежи.

karlej

Хората, ухапани от кърлеж, трябва веднага да потърсят лекарска помощ, а не да опитват да отстранят вредителя сами, защото има опасност част от кърлежа да остане в тялото, обясни началникът на отделението д-р Магдалена Маринова.

На откритите навреме симптоми на кримска хеморогична треска може да се противодейства с хиперимунен гамаглобулин, но ако болестта е в напреднала фаза, съществува риск от летален изход, предупреди специалистът. И допълни, че данните сочат, че над 15 процента от заболели от кримска хеморогична треска загиват.

107 пациенти са минали през Спешното приемно отделение в кърджалийската болница от 1 май до 24 юни. Сред тях ухапаните от кърлежи са 24, от пчели и оси – 31, от кучета – 19, от незвестни насекоми – 18, от змии -3, от стоножки – 5, от комари – 3, от котки – 2, от стършел – 1, от магаре – 1.

Източник:24chasa.bg